TINGGAL JEJAK KORANG KAT SINI EK MY FREN...

Tuesday, July 26, 2011

TUTORIAL SHOUTBOX TERSEMBUNYI

Baru2 ni noi ada buat shoutbox yg kat sebelah kiri tu, comel tak heeeee,?? hurm, actually senang jer nak buat.. mai noi ajar cara2 dia cam ner nak buat ok.. first sekali kalau korang nak buh gambar sendiri.. korang kena edit comel2 ok mcm kat bawah ni.. noi edit gambar ni guna Photoshop.. sebab boleh transparentkan background belakang tu.. so hasil dia jadi mcm kat bawah ni..

pastu dah siap gambar yg korang edit tu, korang upload kat dalam PHOTOBUCKET tau, sebab nnt kita kena guna URL gambar tu.. mcm kat bawah ni 

1. buka DASHBOARD , DESIGN, PAGE ELEMENTS, ADD A GADGET, HTML/JAVASCRIPT
copy code kat bawah ni 


2. lepas dah copy korang kena cari benda ni ok background:url (tekan ctrl sambil tekan f, pastu dia kuar kotak search, korang cari lah perkataan background:url tu )

3. ok, kalau dah jumpa korang copy URL gambar yg dah upload dalam PHOTOBUCKET tadi, yg noi tunjuk guna anak panah merah tu.. pastu korang buh mcm ni ok
background:url('letak URL gambar korang')
dah tukar dah?? ok cantik, tapi lum siap lagi..

4. next korang buka shoutmix ni ambik embed code


5. copy dan masukkan code tu kat perkataan yg bawah ni
MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI

pastu save.. siap dah.. pening tak tutorial noi ni.. kalau pening sila angkat tangan..





5 comments:

nadz said...

erk..nk komen header tu...da macam orang korea dah..ke mmg gamba org korea? :P

support blog baru saye buleyhh?
http://nadzmonostone.blogspot.com/

miss3808 said...

heeee, actually siames... my mama asal siam changrai.. heee.. i will support ur blog.. peace ^^

shida'R said...

nice tutor ^_^

IZZ AHMAD said...

thanx for sharing..
tp xreti la nak edit pic bg cntik mcm kmu. huhuhu

IZZ AHMAD said...

hrp sudi jd master sy cik miss...

copyright@segala yang tercatat diatas semuanya adalah Hak Milik MISS3808