TINGGAL JEJAK KORANG KAT SINI EK MY FREN...

Wednesday, November 10, 2010

cara buat banner

mcm mana nak buat banner. dekat 5 hari noi cari cam ner nak buat banner.. tension kekadang kan.. malam tadi baru jumpa penyelesaian dia... tapi tanpa banner ni rasa cam tak lengkap lak blog.. ok, at the fisat time, noi terajin untuk tutorial cara buat banner... kira noi buat banner ni cara paling mudah n ringkas...

1. first sekali, korang kena ada sofware Photoscape

2. untuk edit gambar, korang klik 
3. pastu, pilih pic yg korang nak buat banner, n hias chantek2...


4. edit lah sesuka hati korang, secukup rasa korang, tambah cikit text mcm & untuk banner korang kena buat saiz dia jadi 125 x 125 pixel... ikut citarasa korang lah yer..


5. bila dah satel edit-mengedit, korang kena p kat


6. korang AniGif pulak .then, drag kan gambar yang korang dah edit tadi. korang change time dan change effect pulak. suka hati you all ok, last sekali save ok.


7. Last sekali korang boleh upload banner korang dekat photobucket. kena pastikan yg korang dah ada account kat photobucket. lepas tu, satel! .dekat photobucket, dia ada bagi embed HTML code n korang copy masuk dalam 

1. DESIGN 
2.ADD GADJET 
3. HTML / JAVA SCRIPT
4. MASUKKAN CODE BANNER YG ADA DALAM PHOTOBUCKET
5. PASTU SAVE
NILAH HASILNYER....


5 comments:

budakkecik said...

Selama nih dakkecik install jer photoscape tuh tpi tak penah gune...so skarg dh tau...thanks yer. hehehe, kalau tak software tuh berkarat la dlm laptop dakkecik.

miss3808 said...

hehe, sama2... ^^...

+dieabella+ said...

ade photoscape..tp xgeti gune sgt..thanx eg!

nba-Nur said...

Thanks Noi fo sharing this tutorial.. Lama dah nak belajar buat banner ni... Akhirnya bertemu.. TQ so much!

miss3808 said...

heee, sama2.. ^^

copyright@segala yang tercatat diatas semuanya adalah Hak Milik MISS3808